Víno ze šípků
K barvám podzimu patří červené šípky a ty v dobách našich babiček patřily do demižonů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí jak na šípkové víno.
- 3 kg šípků
- 6 litrů vody
- 2,5 kg cukru
- 1,5 litru zákvasu z kvasinek
- kousek skořice
- hřebíček
Šípky opereme, podrtíme, nebo je pokrájíme. Poté je vložíme do demižónu s kvasnou zátkou. Na šípky nalijeme 3 litry vroucí vody s cukrem a necháme vychladnout. Přidáme zákvas, směs necháme kvasit za občasného promíchání asi 8 dní. Pak víno stočíme, na šípky nalijeme další 3 litry vody a necháme 12 hodin vylouhovat. Pak je vymačkáme, oba výluhy slijeme a doplníme asi do 10 litrů vodou. Přidáme koření a necháme kvasit v nádobě s kvasnou zátkou.
Po úplném vykvašení víno opět stočíme a ponecháme v plné nádobě 6 měsíců. Bude-li po této době víno čiré, bez námek sedimentů, můžeme, ale nemusíme, ho přisladit nálevem z půl kila cukru na 6 litrů vody a stočit do lahví.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.