Víno ze šípků

K barvám podzimu patří červené šípky a ty v dobách našich babiček patřily do demižonů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí jak na šípkové víno.

Ingredience
  • 3 kg šípků
  • 6 litrů vody
  • 2,5 kg cukru
  • 1,5 litru zákvasu z kvasinek
  • kousek skořice
  • hřebíček

Šípky opereme, podrtíme, nebo je pokrájíme. Poté je vložíme do demižónu s kvasnou zátkou. Na šípky nalijeme 3 litry vroucí vody s cukrem a necháme vychladnout. Přidáme zákvas, směs necháme kvasit za občasného promíchání asi 8 dní. Pak víno stočíme, na šípky nalijeme další 3 litry vody a necháme 12 hodin vylouhovat. Pak je vymačkáme, oba výluhy slijeme a doplníme asi do 10 litrů vodou. Přidáme koření a necháme kvasit v nádobě s kvasnou zátkou.

Po úplném vykvašení víno opět stočíme a ponecháme v plné nádobě 6 měsíců. Bude-li po této době víno čiré, bez námek sedimentů, můžeme, ale nemusíme, ho přisladit nálevem z půl kila cukru na 6 litrů vody a stočit do lahví.