Vepřový guláš podle krajánků

Už v dobách našich babiček se u nás vařila řada jídel, která zdomácněla díky lidem světem jdoucím. Třeba z Maďarska, tehdy Uher. se k nám dostal recept na vepřový guláš. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou, jak se vařil na počátku minulého století.

Ingredience
  • ½ kg vepřové plece
  • 3 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 dkg chlebové kůrky
  • mletá paprika, sladká i pálivá
  • tlučený kmín
  • sůl
  • sádlo

Vepřové maso nakrájíme na větší kousky, cibuli nadrobno. Na sádle necháme zpěnit nakrájenou cibuli tak, aby zůstala světlá. Potom ji posypeme mletou paprikou a dobře rozmícháme. Na to vložíme nakrájené maso, osolíme, okmínujeme a prudce opečeme po všech stranách. Potom podlijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a dusíme.

Když je maso téměř měkké, vydusíme šťávu na tuk, zasypeme strouhanou chlebovou kůrkou a za stálého míchání opražíme. Potom zředíme vlažnou vodou, dobře rozmícháme, přidáme rozetřený česnek a dodusíme doměkka. Nakonec podle chuti přisolíme. Podáváme s chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.