Vepřové maso se zeleninkou
Recepty našich babiček jsou nejen o vaření, ale i životě na venkově či ve městě té doby. A tak nám tentokrát Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření před receptem na vepřové maso se zeleninkou připomenou význam trhů.
- 60 dkg vepřového masa (plecko, kýta)
- 60 dkg brambor
- 2 velké mrkve
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- tymián
- drcený bobkový list
- 2 hrnky vývaru
- 1 lžíce sádla
Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Pekáč vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno pekáče dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tymiánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu masa, posypeme polovinou česneku, osolíme, poprášíme bobkovým listem a posypeme polovinou mrkve. Všechno zopakujeme. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených a posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.