Vaječný vyběhlík s jablky
V receptech našich babiček se dozvíme, jak si hospodyně poradily s vykoledovanými vajíčky, i pro vás může být inspirací recept na vaječný vyběhlík s jablky.
- 6 vajec
- ¼ l mléka
- 10 lžic polohrubé mouky
- špetka soli
- ½ kg jablek
- tuk na vymazání formy
- tlučený cukr s vanilkou nebo skořicí
Do prosáté mouky postupně přiléváme mléko rozkvedlané se solí a vejci. Hladké těstíčko v hustotě asi jako na palačinky vlijeme do pekáče s rozehřátým olejem, poklademe oloupanými tenkými plátky jablek. Pečeme v horké troubě, až těsto vyběhne nahoru a okraje se zbarví dozlatova. Upečený vyběhlík podáváme sypaný moučkovým cukrem s vanilkou nebo skořicí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.