Uzenky ze Šotkovy mezinárodní kuchařky z roku 1926
Připomeneme mimo jiné zemskou jubilejní výstavu v roce 1891, kde byla představena strojní uzenářská dílna. A protože do vuřtů se dávalo to, co tam patří, návštěvníci si pochutnali. Díky receptu, který mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, si na uzenkách můžeme pochutnat také.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Rozsekáme jemně 5 kilogramů hovězího masa s hrstí soli. Zároveň rozsekáme 2 kg vepřového masa a 1 kg slaniny. Spojíme vše dohromady, osolíme, přidáme 10 dkg pepře, 2 dkg muškátu a 20 dkg kmínu. Rozumí se, že všechno koření musí býti jemně utlučeno. Přimísíme ještě několik stroužků syrového česneku, který oloupáme a rozsekáme. Znovu vše sekáme několik minut a pomalu přiléváme 1 litr vody. Naplníme pak střeva, zavážeme, dáme je na dva dny do udírny a vaříme pak 5 minut ve vodě, načež se nechají vystydnouti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.