Uzenky ze Šotkovy mezinárodní kuchařky z roku 1926

Připomeneme mimo jiné zemskou jubilejní výstavu v roce 1891, kde byla představena strojní uzenářská dílna. A protože do vuřtů se dávalo to, co tam patří, návštěvníci si pochutnali. Díky receptu, který mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, si na uzenkách můžeme pochutnat také.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Rozsekáme jemně 5 kilogramů hovězího masa s hrstí soli. Zároveň rozsekáme 2 kg vepřového masa a 1 kg slaniny. Spojíme vše dohromady, osolíme, přidáme 10 dkg pepře, 2 dkg muškátu a 20 dkg kmínu. Rozumí se, že všechno koření musí býti jemně utlučeno. Přimísíme ještě několik stroužků syrového česneku, který oloupáme a rozsekáme. Znovu vše sekáme několik minut a pomalu přiléváme 1 litr vody. Naplníme pak střeva, zavážeme, dáme je na dva dny do udírny a vaříme pak 5 minut ve vodě, načež se nechají vystydnouti.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.