Tvarohové ovocné knedle

V receptech našich babiček pranostiky a obyčeje spojené s blížícími se svátky jara. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na tvarohové ovocné knedle.

Tvaroh vařečkou rozmělníme v míse, přidáme rozklepnutá vejce, 1 lžičku soli, krupici, mléko, dobře promícháme, pak po částech zapracujeme do těsta hrubou mouku. Bude-li těsto příliš měkké, přidáme více mouky. Na válu tvoříme z těsta válečky, odkrajujeme z nich dílky, z nich tvoříme placičky, do kterých pečlivě balíme na kostičky nakrájená jablka.

Knedlíky vaříme ve větším množství osolené vody, občas je zamícháme. Když vyplavou nahoru, vylovíme je cedníkem, promícháme s troškou másla a přiklopíme poklicí. Podáváme sypané cukrem se skořicí, mletými ořechy a polité máslem.