Trhanec s bramboračkou
Brambory považujeme za základ naší kuchyně, ale o jejich historii toho moc nevíme. Takže než se dáme do vaření, nahlédneme Malých dějin brambor. A právě tam si Vladimíra Jakouběová vyhlédla recept na trhanec s bramboračkou.
- 1 kg brambor
- 2 hrnky hrubé krupice
- 2 cibule
- 6 stroužků česneku
- 20 dkg škvarků
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme předtím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletý pepř, majoránku a sůl. Vše promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení neustále mícháme, až se vytvoří dozlatova opečený trhanec, který podáváme s bramborovou polévkou.
Do vody dáme vařit zeleninu (mrkev, petržel, celer, brambory, cibuli a kroupy). Ke konci vaření přidáme lžíci sádla, pepř, majoránku a utřený česnek.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka