Trhanec s bramboračkou

Brambory považujeme za základ naší kuchyně, ale o jejich historii toho moc nevíme. Takže než se dáme do vaření, nahlédneme Malých dějin brambor. A právě tam si Vladimíra Jakouběová vyhlédla recept na trhanec s bramboračkou.

Ingredience
  • 1 kg brambor
  • 2 hrnky hrubé krupice
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 20 dkg škvarků
  • sůl
  • mletý pepř
  • majoránka

Vařené brambory rozmačkáme a dáme do pekáče, ve kterém jsme předtím na tuku osmahli škvarky. Přidáme krupici, nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, mletý pepř, majoránku a sůl. Vše promícháme a dáme do vyhřáté trouby péct. Během pečení neustále mícháme, až se vytvoří dozlatova opečený trhanec, který podáváme s bramborovou polévkou.
Do vody dáme vařit zeleninu (mrkev, petržel, celer, brambory, cibuli a kroupy). Ke konci vaření přidáme lžíci sádla, pepř, majoránku a utřený česnek.