Trdelník „nestaročeský“
Jen na málokteré akci typu trhů či poutí chybí trdelník. Často s přívlastkem staročeský. Jaký je jeho původ a jak trdelník pekly naše babičky?
- 7 dkg másla
- 7 dkg sádla
- 3 dkg cukru
- 4 dkg droždí
- 60 dkg mouky
- 5 žloutků
- špetka soli
- dle potřeby mléko
- med
- strouhaný perník na posyp
Máslo umícháme se sádlem až pění. Do umíchané tukové směsi přidáme cukr, žloutky, vždy po jednom, osolíme. Do mouky dámě droždí, zalijeme lékem a necháme vzejít. Přidáme tukovou směs a zaděláme těsto. Těsto dobře vypracujeme a necháme zkynout.
Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček, silný jako malíček. Ten namotáme na dřevěný váleček pomaštěný máslem. Pečeme za občasného, ale poměrně častého otáčení válečku v troubě. Při pečení těsto potíráme mlékem nebo ho potřeme máslem.
Upečený potřeme medem a posypeme strouhaným perníkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.