Štika s citrónovou omáčkou podle kuchařské knihy Anastázie Seidlové z roku 1909

Mezi rybářské úspěchy dodnes patří chytit štiku. A bylo tomu i před více než sto lety, kdy se štika považovala za velkou pochoutku. Třeba s citrónovou omáčkou.

Ingredience
  • asi 1 kg štiky
  • 10 dkg kořenové zeleniny
  • půlka cibule
  • 4 zrna pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • bobkový list
  • lžíce octa
  • sůl
Ingredience
  • na citrónovou omáčku: 4 dkg másla
  • 3 dkg hladké mouky
  • 1/8 l bílého vína
  • 1/8 l vody
  • citron
  • žloutek
  • cukr

Do vody vložíme nakrájenou zeleninu, všechno koření a lžíci octa. Vše povaříme a do horkého vývaru vložíme porce štiky. Rybu vaříme zvolna asi 12 minut, porce vyjmeme.

Příprava omáčky: z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studenou vodou a vínem, našleháme a povaříme. Pak přidáme citrónovou šťávu a podle chuti osladíme. Před přelitím ryby vmícháme ve studené vodě ušlehaný žloutek a omáčku pouze prohřejeme.

Porce uvařené štiky dáme na mísu polejeme přecezenou omáčkou. Podáváme s vařenými brambory.