Štika s citrónovou omáčkou podle kuchařské knihy Anastázie Seidlové z roku 1909
Mezi rybářské úspěchy dodnes patří chytit štiku. A bylo tomu i před více než sto lety, kdy se štika považovala za velkou pochoutku. Třeba s citrónovou omáčkou.
- asi 1 kg štiky
- 10 dkg kořenové zeleniny
- půlka cibule
- 4 zrna pepře
- 3 kuličky nového koření
- bobkový list
- lžíce octa
- sůl
- na citrónovou omáčku: 4 dkg másla
- 3 dkg hladké mouky
- 1/8 l bílého vína
- 1/8 l vody
- citron
- žloutek
- cukr
Do vody vložíme nakrájenou zeleninu, všechno koření a lžíci octa. Vše povaříme a do horkého vývaru vložíme porce štiky. Rybu vaříme zvolna asi 12 minut, porce vyjmeme.
Příprava omáčky: z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji studenou vodou a vínem, našleháme a povaříme. Pak přidáme citrónovou šťávu a podle chuti osladíme. Před přelitím ryby vmícháme ve studené vodě ušlehaný žloutek a omáčku pouze prohřejeme.
Porce uvařené štiky dáme na mísu polejeme přecezenou omáčkou. Podáváme s vařenými brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.