Šneci z medového těsta
V receptech našich babiček Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam medu v lidovém prostředí a přidají recept na šneky z medového těsta.
- 5 dkg hladké mouky
- 25 dkg polohrubé mouky
- 5 vrchovatých lžic tekutého medu
- 5 dkg cukru
- 10 dkg másla
- 4 dkg kvasnic
- 2 žloutky
- 1/4 l smetany
- citrónová kůra
- špetka soli
- na náplň: ½ kg tvarohu
- 5 lžic medu
- 1 vejce
- mleté vlašské ořechy
Do mísy dáme mouku, uděláme do ní důlek, do kterého dáme trošku cukru, kvasnice a 5 lžic smetany. Když kvásek vzejde, přidáme všechny ostatní suroviny a zaděláme těsto, které necháme kynout asi 1 hodinu.
Potom těsto rozdělíme na 2 díly. Rozválíme, pomažeme tvarohem rozmíchaným s medem a vajíčkem, posypeme ořechy a stočíme jako závin. Nakrájíme asi 1 cm silné proužky, které rukou zmáčkneme. Posypeme ještě ořechy.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi ¼ hodiny. Horké potřeme máslem a rumem, sypeme cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.