Slezské nebe

Letní putování za stoletými recepty vede do Slezska. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás seznámí s tímto regionem a také s přípravou slezského nebe.

Ingredience
  • 40 dkg sušeného ovoce
  • 4 dcl vody
  • špetka cukru
  • 1 celá skořice
  • 60 dkg uzeného vepřového masa (bůček, nebo libová slanina)
  • 20 dkg perníku na strouhání

Míchané sušené ovoce namočíme do vody – den předem. Následně svaříme sušené ovoce s vodou (v níž se máčelo) s cukrem, skořicí. Mezitím omyjeme maso nebo slaninu a vaříme je v dostatečném množství vody asi 30 minut doměkka. Sušené ovoce vložíme do cedníku, šťávu zachytíme a odložíme k dalšímu použití. Skořici odstraníme. Sušené ovoce postavíme do tepla. Perník rozdrobíme (nastrouháme) a vyvařenou ovocnou šťávu jím dobře zahustíme. Maso nebo slaninu nakrájíme na plátky, položíme je na nahřátou mísu, sušené ovoce a bramborové knedlíky rozložíme kolem. Podáváme s perníkovou omáčkou.