Slezské nebe
Letní putování za stoletými recepty vede do Slezska. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás seznámí s tímto regionem a také s přípravou slezského nebe.
- 40 dkg sušeného ovoce
- 4 dcl vody
- špetka cukru
- 1 celá skořice
- 60 dkg uzeného vepřového masa (bůček, nebo libová slanina)
- 20 dkg perníku na strouhání
Míchané sušené ovoce namočíme do vody – den předem. Následně svaříme sušené ovoce s vodou (v níž se máčelo) s cukrem, skořicí. Mezitím omyjeme maso nebo slaninu a vaříme je v dostatečném množství vody asi 30 minut doměkka. Sušené ovoce vložíme do cedníku, šťávu zachytíme a odložíme k dalšímu použití. Skořici odstraníme. Sušené ovoce postavíme do tepla. Perník rozdrobíme (nastrouháme) a vyvařenou ovocnou šťávu jím dobře zahustíme. Maso nebo slaninu nakrájíme na plátky, položíme je na nahřátou mísu, sušené ovoce a bramborové knedlíky rozložíme kolem. Podáváme s perníkovou omáčkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.