Sekaný zajíc z farní kuchyně
V receptářích našich babiček jsou nejen pokrmy, které se v rodině dědily, ale také recepty z okolních kuchyní. Třeba farních, kam nás zavedou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 2 zaječí předky
- 30 dkg prorostlého vepřového masa
- 1 lžíce strouhanky
- 1/2 lžičky strouhané cibule
- podle chuti mleté koření (pepř, nové koření, zázvor)
- špetka citrónové kůry
- 5 dkg slaniny
- sůl
- 1 vajíčko
- 2 lžíce vína
- 10 dkg másla
- 1 cibule
- 3 lžíce kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
- 1/4 l kyselé smetany
- lžička mouky
Prorostlé vepřové a zvěřinu ze 2 zaječích plecek jemně umeleme, přidáme strouhanku, 1/2 lžičky strouhané cibule, koření (pepř, nové koření, zázvor), citrónovou kůru, sekanou slaninu a sůl. Vše promícháme a přidáme vajíčko. Uděláme šišku, pokropíme vínem a dáme péci na cibuli, zeleninu a máslo. Šťávu propasírujeme a můžeme ji nakonec zalít smetanou. Podáváme s knedlíkem nebo s bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.