Recept na Velikonoční pondělí: Kůzlečí hrudí s nádivkou
Sváteční Velikonoční pondělí si zaslouží neobyčejný recept. V dobách našich babiček se v tento den peklo třeba velikonoční hrudí s nádivkou. Tak ho s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme.
- kůzlečí hrudí
- 10 dkg másla
- kousek slaniny
- sůl
- Nádivka: 3 vejce
- 3 žemle
- 1/4 l mléka
- 60 g másla
- zelené bylinky
- petrželka
- sůl
Omyté maso otřeme, osolíme, v hrudí prořízneme kapsu, naplníme ji nádivkou a zašijeme. Chceme-li mít nádivky víc, dáme jí část péct zvlášť do pekáčku. Dáme-li nádivku péci zvlášť, je chutnější a šťavnatější. Maso dáme péci na máslo, nejlépe nádivkou nahoru, na vrchu pokryjeme plátky slaniny. Když nádivka ztuhne, maso obrátíme. Ke konci pečení je obrátíme znovu, potřeme máslem a poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou nebo vývarem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.