Recept na Velikonoční pondělí: Kůzlečí hrudí s nádivkou
Sváteční Velikonoční pondělí si zaslouží neobyčejný recept. V dobách našich babiček se v tento den peklo třeba velikonoční hrudí s nádivkou. Tak ho s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme.
- kůzlečí hrudí
- 10 dkg másla
- kousek slaniny
- sůl
- Nádivka: 3 vejce
- 3 žemle
- 1/4 l mléka
- 60 g másla
- zelené bylinky
- petrželka
- sůl
Omyté maso otřeme, osolíme, v hrudí prořízneme kapsu, naplníme ji nádivkou a zašijeme. Chceme-li mít nádivky víc, dáme jí část péct zvlášť do pekáčku. Dáme-li nádivku péci zvlášť, je chutnější a šťavnatější. Maso dáme péci na máslo, nejlépe nádivkou nahoru, na vrchu pokryjeme plátky slaniny. Když nádivka ztuhne, maso obrátíme. Ke konci pečení je obrátíme znovu, potřeme máslem a poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou nebo vývarem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.