Recept na Velikonoční pondělí: Kůzlečí hrudí s nádivkou

Sváteční Velikonoční pondělí si zaslouží neobyčejný recept. V dobách našich babiček se v tento den peklo třeba velikonoční hrudí s nádivkou. Tak ho s Vladimírou Jakouběovou vyzkoušíme.

Ingredience
  • kůzlečí hrudí
  • 10 dkg másla
  • kousek slaniny
  • sůl
  • Nádivka: 3 vejce
  • 3 žemle
  • 1/4 l mléka
  • 60 g másla
  • zelené bylinky
  • petrželka
  • sůl

Omyté maso otřeme, osolíme, v hrudí prořízneme kapsu, naplníme ji nádivkou a zašijeme. Chceme-li mít nádivky víc, dáme jí část péct zvlášť do pekáčku. Dáme-li nádivku péci zvlášť, je chutnější a šťavnatější. Maso dáme péci na máslo, nejlépe nádivkou nahoru, na vrchu pokryjeme plátky slaniny. Když nádivka ztuhne, maso obrátíme. Ke konci pečení je obrátíme znovu, potřeme máslem a poléváme vypečenou šťávou a podléváme teplou vodou nebo vývarem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.