Půďáky z Hané
Putování za recepty do jiných regionů tentokrát vede na Hanou, do kraje bohatého na různé speciality. Vladimíra Jakouběová vybrala půďáky. Recept natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 1 kg polohrubé mouky
- 25 dkg cukru
- 25 dkg másla
- 6 dkg kvasnic
- 1 lžíce sádla
- 1 vejce + 5 žloutků
- 1 lžička soli
- muškátový oříšek
- vanilka
- smetana
Z kvasnic a mléka zaděláme kvásek, vlijeme do mouky, přidáme máslo a ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Necháme vykynout. Z vykynutého těsta vytvoříme 12 bochánků, které rozválíme do čtverců silných asi 1 cm. Na ně rozetřeme náplň (makovou, tvarohovou nebo povidlovou). Náplň roztíráme do čtverce tak, aby rohy těsta zůstaly prázdné. Protiúhlé rohy spojíme uprostřed koláče. Těsto v prostředku přimáčkneme, aby se koláče neotevřely. Dáme na sádlem vymaštěný plech (2 kusy). Potřeme rozšlehaným vajíčkem, necháme vykynout a dáme péci. Upečené potřeme máslem a posypeme strouhaným perníkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.