Pstruzi na cibuli a slanině z domácího receptáře prababičky Vladimíry Jakouběové
Dalším z rybích receptů jsou pstruzi na cibuli a slanině. Vařila podle něj už prababička Vladimíry Jakouběové. A dozvíme, proč byl pstruh už před více než 100 lety oblíbenou rybou.
- 4 pstruzi
- 2-3 cibule
- 100 g
- anglické slaniny
- sůl
- drcený pepř
- zelená petrželka
- kousek másla
Cibuli oloupeme a pokrájíme na silnější kolečka nebo půlkolečka a rozložíme do pekáče vytřeného máslem. Poklademe kousky slaniny. Omyté a osušené pstruhy zevnitř i zvenku osolíme a okmínujeme. Do břišní dutiny vložíme po snítce petržele a naskládáme je do pekáče. Malinko podlijeme vodou. Vložíme do trouby a upečme doměkka. Podáváme se šťouchanými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.