Postní zakudlaná polévka

Na vesnici se v dobách našich babiček všednodenní postní jídelníček od běžného moc nelišil. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na zakudlanou polévku.

Ingredience
  • Velká hrst sušených hub
  • 2 dkg másla
  • 20 dkg brambor
  • 1 cibule
  • lžička kmínu
  • nové koření
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce octa
  • 1 dcl smetany
  • 2 lžíce hladké mouky

Sušené houby aspoň ½ hodiny předem namočíme do hrnku se studenou vodou. Na másle zpěníme kostičky cibule, přidáme kmín, nové koření a bobkový list a necháme rozvonět. Zalijeme vodou, přilijeme i houby včetně vody, v níž se máčely. Osolíme a opepříme. Brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a vaříme 15 minut.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.