Postní zakudlaná polévka
Na vesnici se v dobách našich babiček všednodenní postní jídelníček od běžného moc nelišil. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na zakudlanou polévku.
- Velká hrst sušených hub
- 2 dkg másla
- 20 dkg brambor
- 1 cibule
- lžička kmínu
- nové koření
- bobkový list
- pepř
- sůl
- 2 lžíce octa
- 1 dcl smetany
- 2 lžíce hladké mouky
Sušené houby aspoň ½ hodiny předem namočíme do hrnku se studenou vodou. Na másle zpěníme kostičky cibule, přidáme kmín, nové koření a bobkový list a necháme rozvonět. Zalijeme vodou, přilijeme i houby včetně vody, v níž se máčely. Osolíme a opepříme. Brambory nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a vaříme 15 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.