Postní dušená kapusta s bramborami

Kde se půst vzal a co má přinést? Vysvětlí Vladimira Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají i postní recept.

Ingredience
  • 1 hlávka kapusty
  • 4 až 5 brambor
  • sůl
  • kmín
  • mletý pepř
  • majoránka
  • česnek
  • 1 cibule
  • trocha oleje
  • 2 lžíce hladké mouky

Kapustu nakrájíme na nudličky, propláchneme, dáme do hrnce a podlijeme vodou. Přidáme na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolíme, okmínujeme a necháme vařit. Mezitím na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme růžovou cibulovou jíšku. Přidáme ji ke kapustě a bramborám, přisypeme po špetce majoránky a pepře, a dovaříme do změknutí brambor. Po vypnutí vmícháme pro lisovaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s volským vokem a s chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.