Postní dušená kapusta s bramborami

Kde se půst vzal a co má přinést? Vysvětlí Vladimira Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají i postní recept.

Ingredience
  • 1 hlávka kapusty
  • 4 až 5 brambor
  • sůl
  • kmín
  • mletý pepř
  • majoránka
  • česnek
  • 1 cibule
  • trocha oleje
  • 2 lžíce hladké mouky

Kapustu nakrájíme na nudličky, propláchneme, dáme do hrnce a podlijeme vodou. Přidáme na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolíme, okmínujeme a necháme vařit. Mezitím na trošce oleje zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme růžovou cibulovou jíšku. Přidáme ji ke kapustě a bramborám, přisypeme po špetce majoránky a pepře, a dovaříme do změknutí brambor. Po vypnutí vmícháme pro lisovaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s volským vokem a s chlebem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.