Poliuka z pastiňáku z podhůří Krkonoš
Mezi oblíbenou zeleninu na přelomu 19. a 20. století rozhodně patří pastinák. Používal se do pomazánek, omáček a také polévek. Jak takovou polévku uvařit poradí recept Vladimíry Jakouběové. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
- 5-6 středně velkých pastiňáků
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce sádla
- sůl
- mletý pepř
- 2 hrnky mléka
- 3 hrnky vývaru
- pažitka
Cibuli oloupeme a posekáme. Pastiňák očistíme a nakrájíme na kousky. Dva stroužky oloupaného česneku nakrájíme na plátky. V hrnci zahřejeme máslo se sádlem, opečeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek, jakmile se rozvoní přisypeme pastiňák a krátce všechno společně osmahneme. Zalijeme vývarem, mlékem, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí asi 20 minut. Když je pastiňák zcela měkký, polévku propasírujeme. Přilijeme trochu vývaru nebo vody a necháme krátce přejít varem. Odstavíme, vmícháme rozmačkaný třetí stroužek česneku a podle chuti dosolíme či opepříme. Na talíři posypeme pažitkou a čerstvě pomletým pepřem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka