Poliuka z pastiňáku z podhůří Krkonoš

Mezi oblíbenou zeleninu na přelomu 19. a 20. století rozhodně patří pastinák. Používal se do pomazánek, omáček a také polévek. Jak takovou polévku uvařit poradí recept Vladimíry Jakouběové. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 5-6 středně velkých pastiňáků
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 hrnky mléka
  • 3 hrnky vývaru
  • pažitka

Cibuli oloupeme a posekáme. Pastiňák očistíme a nakrájíme na kousky. Dva stroužky oloupaného česneku nakrájíme na plátky. V hrnci zahřejeme máslo se sádlem, opečeme na něm cibuli dozlatova. Přidáme česnek, jakmile se rozvoní přisypeme pastiňák a krátce všechno společně osmahneme. Zalijeme vývarem, mlékem, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí asi 20 minut. Když je pastiňák zcela měkký, polévku propasírujeme. Přilijeme trochu vývaru nebo vody a necháme krátce přejít varem. Odstavíme, vmícháme rozmačkaný třetí stroužek česneku a podle chuti dosolíme či opepříme. Na talíři posypeme pažitkou a čerstvě pomletým pepřem.