Polévka s moučnými knedlíčky

Mléčné výrobky se v dobách našich babiček připravovaly, alespoň na venkově, doma. Platí to i o smetaně. Se způsoby jejího získávání nás seznámí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, stejně jako s receptem na polívku s moučnými knedlíčky.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Utři 4 loty (cca 8 dkg) dobrého nového másla, přidej k němu čtyři žloutky a dvě celé vejce, tři lžíce smetany, trochu usekané citronové kůry, osol to patřičně a dobře to utři; mezi třením vmíchej do toho tolik pěkné mouky, co je potřeba na volné těstíčko, pak zavař knedlíčky po lžičce do polívky, kterou připrav z vývaru z drůbežího masa a kořenové zeleniny a nech je asi deset minut povařit.