Polévka Kneipova

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát nahlédnou do kuchařky Anastazie Seidlové s řadou postních polévek, včetně Kneipovy polévky.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:

Zajisté každá šetrná hospodyňka každý okoralý kousek chleba v troubě usuší. Pak se nastřádaný chléb utluče v hmoždíři, uschová v sáčku na suchém místě a pak se z něho může připravit dobrý nákyp anebo dobrá výživná postní polévka.

Dá se do většího hrnku litr vody, přidá se do ní půl malé lžíce soli, a když voda přijde do varu, zavaří se 4 hodně vrchovaté lžíce suchého utlučeného chleba a na špičku nože kmínu. Nechá se to vařit asi 12 minut, přidá se tam asi jako lískový ořech kousek másla, a když se má dát na stůl, rozkvedlá se v několika lžících mléka jedno vejce, vlije se do polévky, okusí se, zda je dost slaná a dá se na stůl.