Polévka Kneipova
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát nahlédnou do kuchařky Anastazie Seidlové s řadou postních polévek, včetně Kneipovy polévky.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Zajisté každá šetrná hospodyňka každý okoralý kousek chleba v troubě usuší. Pak se nastřádaný chléb utluče v hmoždíři, uschová v sáčku na suchém místě a pak se z něho může připravit dobrý nákyp anebo dobrá výživná postní polévka.
Dá se do většího hrnku litr vody, přidá se do ní půl malé lžíce soli, a když voda přijde do varu, zavaří se 4 hodně vrchovaté lžíce suchého utlučeného chleba a na špičku nože kmínu. Nechá se to vařit asi 12 minut, přidá se tam asi jako lískový ořech kousek másla, a když se má dát na stůl, rozkvedlá se v několika lžících mléka jedno vejce, vlije se do polévky, okusí se, zda je dost slaná a dá se na stůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
![jak_klara_obratila_na web.jpg jak_klara_obratila_na web.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/e267b388c06a96c1b90c7443afcd1a84.jpg?itok=NWANcVy-)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/94949a2cda8b0e5970dc036a8b74667d.jpg?itok=bfzCOlUT)
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.