Polévka Kneipova
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát nahlédnou do kuchařky Anastazie Seidlové s řadou postních polévek, včetně Kneipovy polévky.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenán v dobové kuchařce:
Zajisté každá šetrná hospodyňka každý okoralý kousek chleba v troubě usuší. Pak se nastřádaný chléb utluče v hmoždíři, uschová v sáčku na suchém místě a pak se z něho může připravit dobrý nákyp anebo dobrá výživná postní polévka.
Dá se do většího hrnku litr vody, přidá se do ní půl malé lžíce soli, a když voda přijde do varu, zavaří se 4 hodně vrchovaté lžíce suchého utlučeného chleba a na špičku nože kmínu. Nechá se to vařit asi 12 minut, přidá se tam asi jako lískový ořech kousek másla, a když se má dát na stůl, rozkvedlá se v několika lžících mléka jedno vejce, vlije se do polévky, okusí se, zda je dost slaná a dá se na stůl.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.