Poctivý babiččin vývar ze slepice

Už v dobách našich babiček se v kuchyních začaly objevovat různé náhražky, které měly usnadnit vaření. Jednou z těchto novot bylo koření kimi. A právě o něm si budou povídat Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na vývar ze slepice.

Ingredience
  • 1 slepice
  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • ½ celeru
  • 1 cibule
  • 5 celých pepřů
  • 2,5 l vody
  • sůl
  • bobkový list

Cibuli neloupeme, rozpůlíme ji. Rozpálíme pánev bez tuku a řezné plochy cibule necháme na pánvi zhnědnout. Polévkovou zeleninu oškrábeme, slepici s cibulí i s kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění sebereme z vývaru pěnu. Pak stáhneme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Přidáme zeleninu a vaříme dalších 30 minut. Vývar osolíme, slepici vyjmeme a vývar vyčistíme prolitím přes síto.
Pokud chceme zeleninu dále ve vývaru použít, opláchneme ji a nakrájíme na kousky. V malém rendlíku uvaříme domácí nudle, propláchneme je a zavaříme do polévky.