Poctivý babiččin vývar ze slepice
Už v dobách našich babiček se v kuchyních začaly objevovat různé náhražky, které měly usnadnit vaření. Jednou z těchto novot bylo koření kimi. A právě o něm si budou povídat Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A přidají recept na vývar ze slepice.
- 1 slepice
- 3 mrkve
- 3 petržele
- ½ celeru
- 1 cibule
- 5 celých pepřů
- 2,5 l vody
- sůl
- bobkový list
Cibuli neloupeme, rozpůlíme ji. Rozpálíme pánev bez tuku a řezné plochy cibule necháme na pánvi zhnědnout. Polévkovou zeleninu oškrábeme, slepici s cibulí i s kořením vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Po vícenásobném vzkypění sebereme z vývaru pěnu. Pak stáhneme teplotu a polévku vaříme na mírném ohni asi 1,5 hodiny. Přidáme zeleninu a vaříme dalších 30 minut. Vývar osolíme, slepici vyjmeme a vývar vyčistíme prolitím přes síto.
Pokud chceme zeleninu dále ve vývaru použít, opláchneme ji a nakrájíme na kousky. V malém rendlíku uvaříme domácí nudle, propláchneme je a zavaříme do polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.