Placka se sevlákem
Sevlák zeleninový je v Evropě znám už od dob římské říše. U nás se už nepěstuje, jen třeba na rumištích roste planě. Kořenová zelenina často nazývaná také sladký kořen nebo sevlák cukrový.
Ingredience
- 2 kořeny sevláku (15 dkg)
- 1 mrkev (8 dkg)
- 1 dcl vody
- 20 dkg mouky
- 10 dkg medu
- 2 lžíce sody
- hrst rozinek
- hrst vlašských ořechů
- 1 vejce
- 10 dkg rozpuštěného másla
- 1 lžíce másla a mouka na vymazání plechu
Sevlák a mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, promícháme s medem, vejcem a máslem, přidáme ořechy, rozinky, sodu, vodu a mouku. Promícháme a nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou. Pečeme v předehřáté troubě asi ¾ hodiny. Hotový koláč potřeme rybízovým džemem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.