Placka se sevlákem

Sevlák zeleninový je v Evropě znám už od dob římské říše. U nás se už nepěstuje, jen třeba na rumištích roste planě. Kořenová zelenina často nazývaná také sladký kořen nebo sevlák cukrový.

Ingredience
  • 2 kořeny sevláku (15 dkg)
  • 1 mrkev (8 dkg)
  • 1 dcl vody
  • 20 dkg mouky
  • 10 dkg medu
  • 2 lžíce sody
  • hrst rozinek
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • 1 lžíce másla a mouka na vymazání plechu

Sevlák a mrkev oloupeme a nastrouháme najemno, promícháme s medem, vejcem a máslem, přidáme ořechy, rozinky, sodu, vodu a mouku. Promícháme a nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou. Pečeme v předehřáté troubě asi ¾ hodiny. Hotový koláč potřeme rybízovým džemem.