Pečená husa
Mezi nejslavnostnější jídla v dobách našich babiček patřila pečená husa. A kdy jindy se pustit do její přípravy, než na posvícení?
Husu dobře očistíme od zbytků peří, případně ji opálíme nad plamenem svíčky. Viditelný tuk z vnitřní dutiny a okrajů ořežeme a nakrájíme na malé kousky. Husu osolíme, vložíme do přiměřeně velkého pekáče, okmínujeme a po stranách rozložíme odřezané sádlo. Mírně podlijeme vodou. Troubu předem důkladně předehřejeme, aby se maso hned zpočátku prudce zatáhlo. Pekáč s husou dáme do horké trouby.
Po krátkém zapečení teplotu snížíme a pokračujeme v pomalém pečení. Tuk necháme postupně vypékat – pravidelně podléváme teplou vodou a často propichujeme tukové polštářky ostrou vidličkou. Vypečené sádlo průběžně sbíráme lžící do keramického sádláčku na další použití.
Během pečení husu jednou až dvakrát otočíme. Pekáčem občas zatřeseme, aby se kůže nepřichytila ke dnu a zůstala neporušená. Když je většina tuku vyškvařená a odebraná, přidáme do výpeku najemno nakrájenou cibuli, která pomůže vytvořit hustější a chutnější šťávu. Při dopékání potíráme zlátnoucí povrch husy peroutkou namočenou ve výpeku s troškou medu.
Ke konci pečení přiložíme a zvýšíme teplotu a kůžičku posypeme trochou soli. Už dál nepoléváme, jen pečlivě hlídáme, aby se vytvořila krásně křupavá kůrčička. Podáváme s houskovým knedlíkem a dušeným červeným zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.