Paštika na způsob zajíce

V receptech našich babiček se většinou setkáváme s jednoduchou přípravou pokrmů. Tak tomu bylo většinou na vesnici, ale ve městech měly kuchařky na vaření více času a tak se mohly pustit třeba do paštiky na způsob zajíce. Recept připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová

Ingredience
  • ¼ kg hovězího masa ze svíčkové
  • ¼ kg vepřového masa
  • 2 žemle
  • mléko
  • 2 vejce
  • 6 dkg slaniny
  • koření (utluče se asi 20 zrn pepře, asi 15 zrn nového koření, asi jako hrách muškátové koření, jeden usušený bob­kový list, proutek tymiánu a kousek zázvoru. Všechno toto se dohromady utluče a uschová do nějaké lahvičky a zátkou uzavře)
  • citronová kůra
  • cibule
  • mrkev
  • celer
  • petržel
  • kysaná smetana
  • mouka
  • bíle víno
  • ocet
  • sůl

Čtvrt kila hovězího masa ze svíčkové se na noc poleje lžící octa, malinko osolí a pepřem také malinko popráší.
Druhý den se jemně useká čtvrt kila prorostlého vepřového masa, také ta naložená svíčková se jemně useká, pak se to smíchá dohromady.
Dvě rozstrouhané, malinko mlékem navlažené žem­ličky (také bílým vínem se mohou navlažit, postačí 3 lžíce vína) vmíchá se jedno celé vejce a jeden žloutek, asi 6 dkg jemně usekané slaniny, přidá se na špičku nože paštikového koření. Dále se připojí na špičku nože citrónové kůry a kousíček ustrouhané cibule. Vše se dohromady promíchá, utvoří se šiška, která se dá na máslem vymazaný pekáč, potře se bílkem, poklade se na nudličky krájenou slaninou a ještě se přidají na pekáč asi 3 kroužky očištěné mrkve, tolik též celeru a petržele, asi 4 celé pepře, též tolik nového kořeni, kousíček zázvoru a bobkový malý list a kousek cibule.

Když se maso zapeče, poleje se po chvilce hovězí polévkou a ke konci pečení se rozkvedlá koflíček kysané smetany se lžičkou mouky a naleje se to na maso. Když se to zapeče a maso se již hodinu peklo, vyndá se na prkénko, do máčky se přidá kapka polévky, vše se rozmíchá, aby ta zelenina také přišla do omáčky, procedí se to a kdo rád navinulé, přidá lžičku citrónové šťávy a kdo rád kyselé, připojí dle chuti ocet.

Pečeně se krájí na pěkné řízky, dá na mísu, omáčka se pod ní naleje a dá se k ní knedlík nebo noky. Také jsou k ní dobré velké cezené nudle.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.