Babiččin dort chlebový
Návrat do časů našich babiček a prababiček tentokrát voní po pralinkách. Těch rumových. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na chlebový dort.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:
Tři 19 dkg tlučeného cukru a 6 žloutků. Mezi tím si připrav 6 a 1/2 dkg suchého tlučeného domácího chleba, polij jej 1 dcl rumu a nech jej chvíli státi. Pak vmíchej jej do té první hmoty a přimíchej ještě 3 dkg na nudličky nakrájené ocukrované kůry pomorančové a sníh ze 4 bílků. Dej hmotu tu do máslem vymazané formy dortové a pec ji zvolna. Pak tři 2 dkg cukru a 3 lžíce rumu, až to zhoustne, a potři tím studený dort. Rozetři pak ještě trochu šípkové marmelády, rumu a cukru, naplň to do kornoutku a okrášli tím dort.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.