Babiččiny lívance

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Jaroslav Hoření, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Lívance

Pokud máte chuť na něco dobrého a rychle hotového, mají pro vás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na lívance, tak, jak se dělávaly v dobách našich babiček a prababiček.

Ingredience
  • 30 dkg hladké mouky
  • 2 dkg čerstvých kvasnic
  •  1 vejce
  • ½ l mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce cukru
  • tuk na smažení
  • zavařené lesní ovoce
  • lžička mleté skořice
  • tvaroh

Do mísy dáme kvasnice, cukr, trochu vlahého mléka a necháme vzejít kvásek. Když vzejde, přidáme vejce, mléko, mouku a sůl a vymícháme těsto, které necháme přikryté kynout asi půl hodiny. Vykynuté těsto naléváme lžící do lívanečníku, který vymažeme sádlem.

Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a poléváme jím lívance, posypeme skořicovým cukrem a přizdobíme sladkým tvarohem.