Koláče se sladkým zelím
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zapomenutou tradici zábav zvaných Cecilka a přidají recept na koláče se sladkým zelím.
- ½ kg mouky
- 3 dkg droždí
- 2 dcl mléka
- 5 dkg cukru
- 5 dkg másla
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky soli
- 70 dkg hlávkového zelí
- 20 dkg cukru
- 1 cibule
- sádlo
Cibuli nakrájenou nadrobno zpěníme na másle, přidáme krystalový cukr, necháme rozpustit, přidáme nakrájené zelí, opražíme, podlijeme trochou vody a udusíme doměkka. Z cukru, mléka a droždí připravíme kvásek, který vypracujeme s moukou, se solí a žloutky na jemné těsto. Necháme vykynout, vyválíme a vykrojíme kolečka, Polovinu koleček dáme na plech, naplníme vychlazenou náplní, přikryjeme druhým kolečkem, stlačíme, propíchneme vidličkou a upečeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.