Kachna na švestkách
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou význam pranostik, které sedláci sledovali místo dnešní předpovědi počasí. A inspirací pro některý z honosnějších obědů budiž kachna na švestkách.
- 1 kachna
- 5 lžic másla
- mletý pepř
- 4 cibule
- 5 kuliček jalovce
- 4 hřebíčky
- 3 dcl vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 10 dkg sušených švestek
- 2 kyselá jablka
- snítka tymiánu
- trocha majoránky
Kachnu naporcujeme, osolíme a opepříme. Rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran opečeme a dáme do pekáče. Cibuli nakrájíme nadrobno a s jalovcem, hřebíčky a majoránkou přidáme k masu, podlijeme vývarem a upečeme doměkka. Porce kachny vyjmeme a udržujeme v teple. Výpek vydusíme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a povaříme.
Zbylé cibule nakrájíme na měsíčky, sušené švestky a jablka na kostičky. Rozehřejeme máslo, přidáme cibuli, ovoce a snítku tymiánu. Osmahneme, zalijeme zahuštěnou šťávou povaříme. Kachnu přelitou omáčkou podáváme s bramborovým knedlíkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.