Kynuté koláče s jabčaty

Mezi významné svátky v dobách našich babiček rozhodně patřil svátek sv. Anny. Provázely ho různé pranostiky, poutě a zábavy. A také různé dobroty. Třeba kynuté koláče s jabčaty. Recept na ně mají Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1 kg hl. mouky
  • 2 dcl smetany
  • 2 lžíce másla
  • 4 dkg droždí
  • mléko na kvásek
  • 20 dkg cukru
  • 2 vejce
  • sůl 
Ingredience
  • na náplň: 2 kg jablek
  • cukr
  • skořice
  • oříšky
  • drobenka z másla, cukru a hrubé mouky

Droždí dáme do hrníčku s trochou cukru a vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, smetanu, máslo, vejce, kvásek a mléko a vše dobře vymícháme. Necháme vykynout. Po vykynutí z těsta odebíráme kousky, a na vále z nich tvarujeme koláče, které plníme vychladlou náplní. Náplň připravíme z nastrouhaných jablek, které dusíme s trochou cukru na kaši. Přidáme cukr a skořici, nasekané oříšky. Náplň na koláčích posypeme drobenkou. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.