Kolduny z polské strany Krkonoš
Co se v dobách našich babiček vařilo u našich polských sousedů? Prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na kolduny.
- těsto: 16 dkg polohrubé mouky
- 1 vejce
- 2 žloutky
- sůl
- houbová náplň: 10 dkg sušených hub
- 1 cibule
- 1 nastrouhaná petržel
- majoránka
- sůl
- vepřové sádlo
Sušené houby namočíme, uvaříme do měkka a umeleme. Na tuku osmahneme cibuli, přidáme k nim umleté houby a důkladně zamícháme. Pak si připravíme z mouky, vejce a žloutků nudlové těsto a tence je vyválíme. Vykrajujeme malá kolečka o průměru 2-3 cm, na jedno kolečko položíme houbovou nádivku, druhým kolečkem přiklopíme. Okraje pevně spojíme. Kolduny nejprve prudce opečeme na sádle, poté je vložíme do vařící osolené vody a vaříme asi 5–7 minut. Před podáním je polijeme rozpuštěným máslem nebo kysanou smetanou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.