Koleno na zelí
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na koleno na zelí a ještě představí praci šlejfířů.
- 1 vepřové uzené koleno
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- mletá paprika
- kmín
- ½ kg kysaného zelí
Koleno omyjeme, osušíme a kůži jako mřížku nakrájíme do hloubky asi 1 cm. Dno pekáče vytřeme sádlem, posypeme nahrubo nakrájenou cibulí a na ni položíme koleno, které ze všech stran posypeme paprikou a kmínem. Podlijeme trochu vody a přikryté dáme do vyhřáté trouby. Pečeme asi hodinu do změknutí.
Měkké koleno vyndáme z pekáče, do výpeku nasypeme scezené zelí a promícháme. Na zelí položíme koleno a už bez pokličky vrátíme do trouby. Pečeme ještě asi půl hodiny. Upečené vykostíme a nakrájíme na porce. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/b71c5d2b93b9741c57997922a6ba086a.jpg?itok=pJjrY4Ii)
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.