Oukotě
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí, jaký je rozdíl mezi závinem a štrůdlem a k tomu přidají recept na oukotě, což je další podobný druh moučníku.
Ingredience
- 20 dkg hladké mouky
- 10 dkg žitné mouky
- 5 dkg změklého másla
- 6 dkg cukru
- špetka soli
- 2 vajíčka
- 1 lžíce medu
- 1 lžička koření (badyán, skořice, hřebíček)
- ½ lžičky jedlé sody
- povidla (nejlépe hrušková)
- vlašské ořechy
Z mouky, másla, cukru, vajec a ostatních surovin zpracujeme těsto, které necháme asi hodinu v chladnu odpočinout. Potom rozdělíme na dva díly. Každý díl vyválíme na silnější placku, kterou potřeme silnou vrstvou povidel a posypeme nahrubo nasekanými ořechy. Stočíme jako závin, přeneseme na plech, potřeme mlékem a dozdobíme ořechy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.