Uzenky z vajec podle Pražské kuchařky Karolíny Vávrové

V receptech našich babiček nahlížíme i do starých kuchařských knih, kde se nacházejí i tak netradiční recepty jako uzenky z vajec. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí další autorku kuchařek z 19. století.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Do horkého rozpuštěného másla dej sekanou zelenou petrželku, na tvrdo vařené rozdrobené žloutky, strouhanou žemličku a na malé kostičky nakrájené vařené maso z ryb. Osol to a opepři, přidej trochu květu a kyselé smetany, smíchej to dohromady a nech to dusit.

Nakrájej z větší oplatky podlouhlé kousky, sázej na ně lžičkou hromádky, zabal je a stoč na obou koncích, omoč je v rozkloktaných vejcích, obal v strouhané žemličce a usmaž na horkém másle. Do zbytku té míchaniny přilej kyselé smetany, nalej to na mísu, uzenky urovnej na vrch a nech to pak trochu zpejchnout.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.