Kynutý věnec na štymberk
V receptech našich babiček si připomeneme vesnickou masopustní zábavu zvanou štymberk. Ten vrcholil tancovačkou, na které se podával kynutý věnec.
- ¾ kg mouky
- 3 dcl vody
- 10 dkg másla
- 5 dkg cukru
- 4 dkg droždí
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- koření na ozdobu
Do hrnku rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky. Přilijeme 1 dcl vlažné vody, promícháme a necháme vzejít. Do mísy dáme asi 3/4 množství prosáté mouky, sůl, zbylý cukr, žloutky, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody. Důkladně promícháme, vysypeme na pomoučený vál a rukama těsto dál zpracováváme a postupně do něho zapracováváme zbytek mouky. Necháme pořádně nakynout.
Potom je znovu prohněteme a rozdělíme na 4 díly. Jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vypichujeme tvary – srdíčka, kolečka, panáčky. Ze zbylých tří kousků vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu. Na vymazaném plechu stočíme do věnce, konce dobře spojíme. Ozdobíme vykrájenými těstovými ozdobami. Věnec necháme asi 15 minut nakynout, potřeme vejcem a upečeme dorůžova. Můžeme dozdobit barevnými stuhami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.