Moravské klobásy
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se tentokrát za recepty našich babiček vydali na Moravu. Tentokrát si doma můžete vyzkoušet připravit moravské klobásy.
- 1,5 kg nasoleného zadního hovězího masa
- 2 kg vepřové plece bez kůže
- 1,5 kg vepřového výřezu bez kůže
- 1/4 l vody
- koření na 1 kg masa: 3 g pepře, 2 g tlučeného kmínu, 1 g česneku, 1 g sladké papriky
- vepřová střeva tenká sdíraná
Proleželé hovězí maso umeleme. Vepřovou plec a vepřový výřez bez kůže nařežeme na malé kousky a přidáme koření. Dobře promícháme, dáme do nádoby a necháme v chladu 1–2 dny uležet. Najemno umleté hovězí maso spolu s vodou vymícháme na pojivou hmotu. K té přidáme připravené naložené vepřové maso a promícháme. Sekánku narážíme do připravených střev, špejlujeme na stejnoměrné páry o hmotnost asi ¼ kg. Klobásy zavěsíme na hole a v předem vyhřáté udírně udíme přibližně 8 hodin v hustém kouři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.