Likér na podporu trávení

Dalším receptem z kuchyní našich babiček je likér na podporu trávení, likér z máty peprné. A ještě se od Vladimíry Jakouběové o mátě leccos dozvíme. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • plná hrst mátových listů
  • 0,5 l domácí kořalky
  • 25 dkg cukru
  • ¾ l vody

Umyté a oschlé listy zalijeme lihovým destilátem. Necháme 10 dní postát na tmavém místě, poté přecedíme a listy vyždímáme. Svaříme cukr s vodou na sirup. Necháme vychladnout a smícháme s pálenkou. Naplníme láhev a skladujeme na chladném místě.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.