Hovězí na pivu od hospodyně ze statku z Přepeř
V povídání o kuchyni našich babiček zavítáme do bohatých chalup v úrodných částech našeho regionu, kde majstrštykem hospodyněk byly omáčky. Třeba hovězí na pivu.
- 1 kg hovězího masa (váleček, svíčková)
- 2 mrkve
- 2 petržele
- kus celeru
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 3 dcl piva
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
Očištěné hovězí maso nakrájíme na plátky, naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Prudce opečeme na rozpáleném sádle. Vyjmeme a udržujeme v teple. Do výpeku nasypeme posekanou cibuli, na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, tymián, rozmarýn a společně smažíme do zezlátnutí. Přidáme divoké koření, přilijeme pivo, přivedeme k varu a do lázně vložíme opečená líčka. Přikryjeme pokličkou a vložíme do vyhřáté trouby a upečeme do změknutí. Upečené maso vyjmeme a výpek se zeleninou propasírujeme.
Vrátíme do hrnce, přihodíme hrstku na tenké nudličky pokrájené kořenové zeleniny a ještě 5 minut povaříme. Pak vrátíme maso do omáčky. Podáváme se šťouchanými bramborami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.