Mazanec na Zelený čtvrtek
Mezi nejstarší druhy obřadního pečiva patří mazanec, a protože se pekl na Zelený čtvrtek, nemůže chybět v receptech našich babiček, které připravují redaktor Jaroslav Hoření a etnografka Vladimíra Jakouběová.
- 3 žloutky
- 12 dkg cukru
- 15 dkg másla
- ½ kg polohrubé mouky
- 3 dl mléka
- 4 dkg droždí
- hrstka v rumu namočených rozinek a mandlí
- sůl
- strouhaná citrónová kůra
- lžička tlučeného anýzu
- 1 vejce na potření
Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí, lžičky cukru a hrnku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, přidáme citrónovou kůru, špetku soli, anýz, smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme těsto. Posypeme moukou a necháme hodinu kynout. Pak ho vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme, přidáme nasekané mandle a rozinky, opět propracujeme a z těsta vytvarujeme velký bochánek. Dáme na pomaštěný plech, necháme chvíli kynout. Na bochánku nařízneme malý křížek, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do vyhřáté trouby upéct. Dozdobíme křížkem z březových větviček a zelenou ratolestí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka