Štěpánská kachna s ořechovou nádivkou

V kuchyních našich babiček se dodržovala řada tradic a jedna z nich praví, že na Štěpána má být na stole pernatá drůbež. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na kachnu s ořechovou nádivkou.

Ingredience
  • 1 kachna
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 2 hrníčky strouhané žemličky
  • 10 dkg rozpuštěného másla
  • 6 dkg nasekaných rozinek
  • 6 dkg nasekaných vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • 1/2 kg oloupaných jablek bez jádřinců
  • 2 lžičky medu

Kachnu připravíme k pečení, osolíme a opepříme. Připravíme si nádivku, smícháme strouhanou žemli, máslo, rozinky, ořechy, vejce a kachnu nádivkou volně naplníme a zašijeme. Dáme do trouby a pečeme ji zpočátku přikrytou. Měkkou kachnu odkryjeme a prudce dohněda dopečeme.

Podáváme s jablečnou omáčkou, kterou si připravíme takto: Jablka rozkrájíme, podusíme doměkka, propasírujeme a osladíme. Podáváme s bramborovými noky.