Štěpánská kachna s ořechovou nádivkou
V kuchyních našich babiček se dodržovala řada tradic a jedna z nich praví, že na Štěpána má být na stole pernatá drůbež. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na kachnu s ořechovou nádivkou.
- 1 kachna
- špetka soli
- špetka pepře
- 2 hrníčky strouhané žemličky
- 10 dkg rozpuštěného másla
- 6 dkg nasekaných rozinek
- 6 dkg nasekaných vlašských ořechů
- 1 vejce
- 1/2 kg oloupaných jablek bez jádřinců
- 2 lžičky medu
Kachnu připravíme k pečení, osolíme a opepříme. Připravíme si nádivku, smícháme strouhanou žemli, máslo, rozinky, ořechy, vejce a kachnu nádivkou volně naplníme a zašijeme. Dáme do trouby a pečeme ji zpočátku přikrytou. Měkkou kachnu odkryjeme a prudce dohněda dopečeme.
Podáváme s jablečnou omáčkou, kterou si připravíme takto: Jablka rozkrájíme, podusíme doměkka, propasírujeme a osladíme. Podáváme s bramborovými noky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.