Závin s jabčaty
Na Vánoce bylo potřeba nazdobit nejen slavnostní stůl, ale i celé stavení. K tomu sloužily zelené větve a z plodů třeba jabčata. A ta se nám budou hodit do závinu. Další i receptů našich babiček připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 35 dkg polohrubé, nebo hrubé mouky
- 2 lžíce cukru
- 2 dkg droždí
- 1/8 l mléka
- 10 dkg tuku
- jablka
- skořice
- rozinky
- strouhanka ze žemlí, nebo perníku
Do mouky rozdrobíme droždí, v hrnku rozpustíme tuk, přidáme do něj mléko a cukr, zamícháme a vlijeme do mísy s droždím. Zpracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a necháme asi čtvrt hodiny pod utěrkou odpočívat. Mezitím si nakrájíme jablka. Pak rozdělíme těsto na čtyři díly, abychom měli čtyři záviny. Plníme jablky, posypanými skořicí, cukrem, rozinkami, trochou strouhanky, nebo strouhaným perníkem. Záviny zatočíme a pečeme. Upečené záviny potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.