Závin s jabčaty

Na Vánoce bylo potřeba nazdobit nejen slavnostní stůl, ale i celé stavení. K tomu sloužily zelené větve a z plodů třeba jabčata. A ta se nám budou hodit do závinu. Další i receptů našich babiček připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 35 dkg polohrubé, nebo hrubé mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 dkg droždí
  • 1/8 l mléka
  • 10 dkg tuku
  • jablka
  • skořice
  • rozinky
  • strouhanka ze žemlí, nebo perníku

Do mouky rozdrobíme droždí, v hrnku rozpustíme tuk, přidáme do něj mléko a cukr, zamícháme a vlijeme do mísy s droždím. Zpracujeme těsto, uděláme z něj bochánek a necháme asi čtvrt hodiny pod utěrkou odpočívat. Mezitím si nakrájíme jablka. Pak rozdělíme těsto na čtyři díly, abychom měli čtyři záviny. Plníme jablky, posypanými skořicí, cukrem, rozinkami, trochou strouhanky, nebo strouhaným perníkem. Záviny zatočíme a pečeme. Upečené záviny potřeme rozpuštěným máslem a pocukrujeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.