Ocet malinový

Jak už víme, v dobách našich babiček se zpracovalo všechno v jakémkoliv množství. A platilo to i letním ovoci. Když ho bylo více, než bylo potřeba na zobání, vaření či zavařování, vyráběly se z něj ovocné mošty. Recept na malinový ocet připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Umyté maliny dáme do poloviny pětilitrové sklenice a zalijeme vodou. Přidáme 10 dkg cukru na 1 litr vody a kůrku chleba. Sklenici přiklopíme a necháme na teplém místě kvasit. Jednou denně promícháme dřevěnou vařečkou a necháme dva týdny stát.

Pak přecedíme přes plátno, vymačkáme, a bez míchání necháme stát šest týdnů.

Pak několikrát scedíme. Kvašení je ukončeno, až se na octu netvoří zátka. Ocet slijeme do vypařených lahví a uzavřeme zátkou. Uložíme v chladné a tmavé místnosti. Podobně můžeme připravit ocet z jahod.