Družbance na čtvrtou postní neděli

Tentokrát nám Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží, jak se pekly koláče s více nádivkami, takzvané družbance. A také co to byla pernice a tříč. 

Ingredience
  • 35 dkg polohrubé mouky
  • 35 dkg hladké mouky
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg sádla
  • 2 vajíčka
  • 2 kostky droždí
  • trocha mléka
Ingredience
  • Na náplně:
  • povidla
  • tvaroh
  • umletý mák
  • jablečná nebo hrušková povidla

Změklé máslo, cukr a vajíčka ušleháme. Z mléka, droždí a lžičky cukru si připravíme kvásek. Po vzejití dáme na vál mouku a všechny suroviny smícháme a uhněteme. Necháme kynout na teplém místě.
Po vykynutí přendáme těsto na vál a rozdělíme na bochánky, malý kousek těsta odkrojíme na ozdoby. Z bochánků vytvoříme širší kolečka. Postupně na ně dáváme kolem dokola všechny nádivky. Z kousku těsta vyválíme váleček a do středu koláče z něj vytvoříme kytičku nebo po okrajích copánek. Okraje koláčů potřeme rozkvedlaným vajíčkem, dáme na vymaštěný plech a pečeme v troubě.