Zelné placky s uzeným
Zavítáme do historické měšťanské černé kuchyně, které vévodil stolokrb. A na něm se pekly třeba zelné placky s uzeným. Recept na ně a další zajímavosti vyhledala Vladimíra Jakouběová a zaznamenal Jaroslav Hoření.
Ingredience
- 30 dkg kysaného zelí
- 1 cibule
- 15 dkg mouky
- 2 vejce
- 1 dcl mléka
- špetka tlučeného kmínu
- lžíce soli
- lžička majoránky
- 20 dkg uzeného masa
- máslo či sádlo na potření
Zelí scedíme a překrájíme na menší kousky, cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Mouku prosejeme do mísy, přidáme vejce a po částech vmícháme mléko. Rozmícháme na hladké těsto, pak do něj zapracujeme zelí, nakrájené uzené maso, cibulku a koření. Důkladně promícháme, aby se všechny suroviny spojily. Na plátu pomazaném špekovou kůží pečeme placky. Hotové potřeme máslem či sádlem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka