Káva podle receptu z Úsporné kuchařky Anuše Kejřové z roku 1905

S Vladimírou Jakouběovou nahlédneme do starých kuchařských, abychom se dozvěděli, jak se správně v dobách našich babiček vařila káva. Provoněný příspěvek natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Odměříme do kávovaru studenou vodu na hrnečky, přidáme k ní přiměřené množství kávové náhražky (cikorie) a dáme přikryté vařiti.

Jakmile voda začne vříti, vsypeme do ní rozemletou kávu a necháme ještě několik varů přejíti; uvařenou kávu z ohně odtáhneme a zalijeme 2 lžícemi studené vody, načež necháme na kraji plotny ustáti.

Hotovou kávu lijeme přes sítko do teplého mléka nebo smetany.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.