Vepřové maso se zeleninkou
Recepty našich babiček jsou nejen o vaření, ale i životě na venkově či ve městě té doby. A tak nám tentokrát Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření před receptem na vepřové maso se zeleninkou připomenou význam trhů.
- 60 dkg vepřového masa (plecko, kýta)
- 60 dkg brambor
- 2 velké mrkve
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- sůl
- tymián
- drcený bobkový list
- 2 hrnky vývaru
- 1 lžíce sádla
Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Pekáč vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno pekáče dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme a posypeme tymiánem. Na brambory polovinu cibule, pak polovinu masa, posypeme polovinou česneku, osolíme, poprášíme bobkovým listem a posypeme polovinou mrkve. Všechno zopakujeme. Poslední vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených a posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2-3 hodiny. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.