Herbábný bandorový knedlíky z kraje pod Krkonošemi
Ne, není to překlep, podíváme se na recept na bramborové knedlíky z vařených a syrových brambor. Do kuchyní našich babiček i na jejich zahrádky nás doprovodí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 1/2 kg vařených brambor
- čtyři velké syrové brambory
- 1 dl horkého mléka
- lžička soli
- 14 dkg krupičné mouky
Půl kila vařených, strouhaných brambor (studených) se dá na mísu. Čtyři hodně velké syrové brambory a rozstrouhají, dají se na cedník, polijí se kapkou horkého mléka a nechají se utěrkou přikryté, až voda z nich vykape. Následně se položí na mísu k vařeným bramborům, přidá se necelá lžička soli, 14 dkg krupičné mouky, dobře se vypracuje těsto a nechá se půl hodiny odpočinout. Dále se dělají knedlíky ve velikosti menšího pomeranče. Vaří se 12-15 minut v málo osolené vodě. Po uvaření se okamžitě rozkrojí, polijí horkým sádlem s kyselým zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.