Vomajda z angreštu

Nejen rajská, koprová či křenová, ale také angreštová omáčka se vařila v kuchyních našich babiček. Příprava bude jednoduchá a tak máme čas se dozvědět i něco o dalším využití angreštu. Recept připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Ingredience
  • 1/4 l nezralých bobulí angreštu
  • 4 dkg másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • cukr
  • 1/8 l kyselé smetany

Angrešt přebereme, opereme a zbavíme slupek i okvětí. Z másla a mouky připravíme zlatou jíšku, zalijeme ji vodou, osolíme, přidáme angrešt, podle chuti cukr a vaříme spolu tak dlouho, až se bobule rozvaří. Nakonec přidáme kysanou smetanu. Podáváme k vařenému masu.