Neple ze srbské Lužice
Kuchyně našich babiček byla ovlivněna nejen dostupností surovin, ale také okolními, nejen českými, regiony. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se pro tento recept vypravili do Lužice.
- Brambory vařené ve slupce, oloupané a nakrájené na kolečka
- 1 salátová okurka
- 2 cibule
- 3 vejce na tvrdo
- kopr, nebo pažitka,
- kysaná smetana
- 2–3 lžíce oleje
- sůl
- mletý pepř
Cibuli nakrájíme na drobno, zalijeme olejem a necháme chvíli odpočívat. Okurku nakrájíme na kolečka, hodně osolíme a necháme vypotit. Brambory nakrájíme na kolečka, přidáme na kostky nakrájené vejce, nasekanou pažitku nebo kopr, cibuli s olejem, okurku a smetanu. Osolíme, opepříme. Podáváme samotný, nebo jako přílohu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.