Nakládané houby v soli
V kuchyních našich babiček to v září vonělo houbami a nejen díky jejich okamžité úpravě, ale i přípravě zásob na zimu. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jak houby nakládat do soli.
- 1 kg předsušených hub
- 20 dkg soli
Houby za sucha očistíme, nakrájíme na malé kousky. Volně rozložené je necháme
na slunci nebo v teplém vzduchu několik hodin zaschnout, aby se část vody odpařila. Sůl určenou k nakládání vysušíme v troubě nebo na plotně. Předsušené houby přendáme do mísy, promícháme s větším množstvím odvážené soli v množství 10 dkg na 1 kg hub a pěchujeme je do menších sklenic.
Mezi houbami nesmí zůstat vzduchové bubliny. Při pěchování vystupuje na povrch šťáva z hub, kterou můžeme částečně odebrat a použít k osolení a ochucení polévky, protože jsou v ní obsaženy aromatické látky z hub. Povrch hub zasypeme zbylou solí a skleničky uzavřeme. Sklenice uskladňujeme ve tmě a chladu, kde vydrží asi půl roku. Houby používáme všude tam, kam bychom dali houby čerstvé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.