Meruňky v cukru zavařené

Umět zavařovat bylo v dobách našich babiček nutností. A to nejen na venkově. Tentokrát se s Vladimírou Jakouběovou a Jaroslavem Hořením podíváme do městské kuchyně na zavařování meruněk.

Oloupej a rozpůl zralé sice, ne však tuze měkké meruňky. Na libru takto připravených meruněk nech v mosazném kotlíku něco víc než libru cukru s několika lžícemi vody rozpustit, a když se opění, vlož do něho meruňkové půlky jednu vedle druhé a nech je tak dlouho vařit, až se zdají dost měkké, aby se ale nerozpadávaly.

Když jedny vyndáš, dej tam druhé, a tak pokračuj, až jsou všecky; potom je narovnej do čistého kuthánku, nalej na ně tu šťávu, ve které se vařily, přikrej je archem papíru a nech je přes noc stát; druhého dne meruňky vyber ze šťávy, vlož je do čisté skleněné nádobky, šťávu nech ještě jednou vařit, až trochu zhoustne, a když vychladne, vlej ji opět na meruňky, nádobku obvaž papírem a ulož ji do suchého studeného místa.

Broskve zavařují se na tentýž způsob.

1 česká libra = 513 g

Zdroj: Wikipedie